Solsemester

Vinden får palmkronorna att rassla så där härligt semesterskönt och vågorna skvalpar lättjefullt mot stranden. Solen står nästan i zenit och temperaturen ligger runt 30 grader. Du sitter där och dåsar i vilstolen, tittar mot stolen bredvid, där kompisen verkar fullt upptagen med att göra samma sak, det vill säga inget annat än att njuta av en solsemester. Du reser dig upp, puffar till kompisen. Öl eller paraplydrink, frågar du, jag bjuder. Vin blir svaret. Du hämtar, ni dricker upp och packar ihop för att åka hem. Ni lämnar värmen och stranden för att hamna på Göteborgsvägen, mellan Göteborg och Mölndal är er solsemester över.

Solsemester i Göteborg

Där, i en större byggnad, ligger stranden Oldsbeach som ni just lämnat. Du kan sitta och uppleva hur solen går upp över havet för att sedan ge dig någon timma med 30 graders värme innan solen sakta går ner och det blir svalare. Stranden har som sagt en strandbar och även en karaoke-bar samt förstås vilstolar att ligga och slappa i. Totalt är ”stranden” med sina faciliteter cirka 500 kvadratmeter och där är garanterat sol, aldrig regn eller dåligt väder. Däremot går det att välja vilket solljus man vill ha på sin solsemester, Miami eller Bali till exempel och den ger solbränna precis som om solen var äkta.
Solsemester i Göteborg mitt i vintern.
Hur är det med risken för Malignt melanom när man ger sig ut på solsemester? Att risken ökar för rödhåriga och de med många födelsemärken är forskarna ganska eniga om, men i övrigt vet man inte varför det skett en ökning av malignt melanom. Det finns inga tydliga resultat som pekar på att solen skulle vara boven i dramat vad det gäller övriga grupper, men naturligtvis skall man vara försiktig med sitt solande även om man inte tillhör någon av de uttalade riskgrupperna och kanske det är just där som ett ställe som Oldsbeach gör främst nytta, för efter någon timma är man ute i svenskt väder igen.

Nordbor får för lite solljus

Svenskar är ett solälskande folk, det visar väl inte minst alla resor på temat solsemester till varmare trakter som säljs varje vinter, men sedan några år tillbaka kan vi uppleva samma sak hemma i Sverige och Göteborg under några timmar och för ett par hundralappar. Rent medicinskt vet man att speciellt nordbor kan drabbas av nedstämdhet och psykiskt illamående i form av depression eller depressionsliknande tillstånd under det mörka vinterhalvåret och ljusterapi är numera en accepterad behandlingsform mot detta, så även här kanske Oldsbeach kan göra en insats, inte bara vara en kul grej för den som vill prova något lite udda innan .

Solsemester ger oss också möjlighet att få D-vitaminer, något som är viktigt för kroppen Det minskar också risken för diabetes och blodproppar i benen. En studie som utfördes av en forskargrupp i Lund 2011 visade att kvinnor som solade regelbundet levde längre. Alla dessa goda egenskaper tillskrivs D-vitaminet. Vi kan få i oss D-vitamin på flera sätt, till exempel genom att äta fet fisk, ägg, kött och magra D-vitaminberikade mjölk- och margarinprodukter. Den främsta källan till D-vitamin är dock solbestrålad hud. Solsemester är därmed inte bara ett nöje utan ger oss också ett hälsosammare och friskare liv. Att vi nu inte längre behöver ge oss av på långa och i många fall, dyra resor för att få oss detta till godo kan inte ses som annat än positivt för folkhälsan.

Tekniken kommer från bilindustrin

Den teknik som används för att ge solsemester har man hämtat från bilindustrins provningsanläggningar. Där används den för att testa olika billackers tålighet mot solljus, men den går alltså lika bra att använda för att ge den sollängtande en avslappnande upplevelse och det rör sig alltså inte om samma teknik som används i vanliga solarium. I första hand vänder sig företaget som står bakom Oldsbeach till grupper, till exempel företagsevent, kompisgäng, möhippor och svensexor med mera. Några hundralappar per person kostar upplevelsen. Så kanske årets solsemester går till Göteborg, som väl nu kan anses som Sveriges soligaste stad. Namnet Oldsbeach kommer från att en av delägarna till företaget bakom satsningen är Ingvar Oldsberg, Sveriges meste göteborgare.